به گزارش شهرآرانیوز، هر ساله به منظور نظم در اعزام زائران به حج تمتع و با توجه به محدودیتهای موجود در اعزام زائران، کاروانهای حج تمتع در قالب کاروان مدینه اول و کاروان مدینه دوم به سرزمین وحی اعزام میشوند، اما این کاروانها چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند و آیا هزینه همراهی با این کاروانها متفاوت است؟
۵۸ درصد زائران حج تمتع در قالب کاروان مدینه اول به عربستان اعزام میشوند
امسال ۸۷ هزار و ۵۵۰ ایرانی به حج تمتع مشرف میشوند که به گفته غلامرضا رضایی، معاون حج و عمره سازمان حج و زیارت، ۵۸ درصد زائران مدینه اول و ۴۲ درصد هم مدینه دوم هستند. بر همین اساس، بیش از نیمی از زائران از طریق فرودگاه مدینه و طائف وارد عربستان میشوند و پس از زیارت حرم نبوی و بقیع، به مدت پنج شب و ۶ روز در مدینه حضور دارند و پس از آن در مسجد شجره مُحرم شده و وارد مکه مکرمه خواهند شد.
زائرانی که از سوم خرداد به عنوان نخستین گروه زائران حج تمتع عازم سرزمین وحی شدهاند، از طریق فرودگاه مدینه به عربستان سفر کردند و به این ترتیب هشتم خردادماه عازم مکه مکرمه خواهند شد و روند حضور زائران ایرانی در مکه مکرمه پس از آن آغاز خواهد شد.
زائران برای ورود به مکه مکرمه باید مُحرم شوند
۴۲ درصد زائران ایرانی هم در قالب کاروان مدینه دوم عازم سرزمین وحی میشوند که این زائران از ۱۳ خرداد از طریق فرودگاه جده وارد عربستان شده و پس از مُحرم شدن در مسجد جٌحفه (یکی از میقاتهای حج)، عازم مکه مکرمه خواهند شد تا به زیارت کعبه مشرف شوند. همه زائران قبل از ورود به مکه مکرمه باید مُحرم شوند. کاروانهای مدینه دوم پس از انجام اعمال حج تمتع، به مدینه منوره مشرف خواهند شد و به همین دلیل هم کاروان آنها «مدینه دوم» یا «مدینه بعد» نامیده میشود.
چرا هزینه سفر حج برای کاروانهای مدینه اول و دوم متفاوت است؟
با این وجود، هزینه سفر با کاروانهای مدینه اول یا مدینه دوم باهم تفاوتی ندارد و بر اساس تقسیمبندی سازمان حج و زیارت برای ایجاد نظم در اعزام این روند انجام میشود. چرا که بر اساس قوانین سعودیها، زائرانی که سهمیه بالایی در حج تمتع دارند، باید طی یک ماه زائران خود را اعزام کنند. همین امر هم باعث شده تا روند زائران ایرانی از سوم خرداد تا اول مرداد ادامه داشته باشد.
حداقل و حداکثر مدت حضور حجاج ایرانی در عربستان
علاوه بر این، حضور زائران در عربستان هم بین ۳۰ تا ۴۲ روز است که این امر هم تأثیری در هزینه سفر ندارد و به دلیل محدودیت در پروازها، زائران مدت کمتر یا بیشتری در عربستان حضور دارند.
بازگشت زائرانی که از فرودگاه مدینه وارد عربستان میشوند، با توجه به اینکه مدینه اول هستند، از طریق فرودگاه جده و بازگشت زائران مدینه دوم که از فرودگاه جده وارد سرزمین وحی میشوند، از طریق فرودگاه مدینه است. همچنین زائران مدینه اول، همانطور که نخستین گروهی بودند که به عربستان سفر کردند، به عنوان نخستین گروهی هستند که به کشور بازمیگردند؛ چرا که پس از انجام اعمال حج تمتع، در پانزدهم ذی الحجه بازگشت زائران به میهن اسلامی برنامهریزی شده است و به این ترتیب، زائران کاروان مدینه اول که در سوم خرداد عازم عربستان شدهاند، ۱۳ تیرماه به کشور بازمیگردند و این افراد ۴۲ روز در عربستان حضور خواهند داشت.
با این وجود، هزینه سفر زائران در قالب کاروان مدینه اول یا دوم باهم تفاوتی ندارد. چرا که هزینه اسکان به صورت موسمی است و مهمترین دلیل تفاوت هزینه سفر حج تمتع، همان اسکان و نوع هتل زائران به شمار میرود؛ نه مدت اقامت آنها در هتل.
غذای همه زائران در ایام حج تمتع یکسان است
به گفته حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت ۹۰ هتل برای اسکان زائران ایرانی در ایام حج تمتع در عربستان اجاره شده که ۷۰ هتل در مکه و ۲۰ هتل در مدینه است. البته امسال هتلها از تنوع بیشتری برخوردار است. با این وجود، غذای همه زائران از آشپزخانههای مرکزی تأمین شده و تفاوتی در نوع غذای زائران وجود ندارد؛ به طوری که غذای زائران در یک هتل بهتر هیچ تفاوتی با غذای زائر در یک هتل معمولی ندارد و غذای زائران ایرانی در آشپزخانههای مرکزی در مکه مکرمه و مدینه منوره طبخ و توزیع میشود.
۱۲ قلم کالای مورد نیاز زائران برای طبخ غذا از ایران تهیه و ارسال شده است
همچنین مرتضی آقایی، مدیرکل تغذیه و تدارکات حج و عمره با بیان اینکه ۱۲ قلم کالا همچون ادویه و طعمدهنده برای طبخ غذای زائران ایرانی از کشورمان به عربستان ارسال شده است، میگوید: به دلیل نبود روابط تجاری با سعودیها، امکان ارسال همه تجهیزات و مواد غذایی از کشورمان برای زائران حج تمتع وجود نداشت. مثلاً تمام گوشت مورد نیاز طبخ غذا از عربستان سعودی تهیه میشود، اما بخش عمدهای از ادویهجات، زعفران و برنج کشتشده در کشورمان از ایران منتقل شده است. بر همین اساس، عمده وسایل مورد نیاز برای طبخ غذای زائران، از عربستان تهیه شده است. با این وجود، ما سعی داریم، غذای متناسب با ذائقه ایرانیان در ایام حج تمتع در اختیار زائران قرار دهیم.
امسال هم همچون سالهای گذشته تعداد بانوان در حج تمتع بیش از آقایان است؛ به طوری کگه بر اساس گزارشها ۵۴ درصد را بانوان و ۴۶ درصد را آقایان تشکیل میدهند.
منبع: فارس